Een nieuw initiatief van Kempen zingt! start volgende week in HoogstratenKempen zingt!, het project dat eerder al de tournee met Kempense volksliedjes ‘Kempen zingt mee!’ voorstelde, pakt nu uit met een leuke tentoonstelling rond bekende kinderliedjes.

‘Oozewiezewatte’ start 13 juli in Hoogstraten en verschijnt in totaal in 10 Kempense gemeenten. De interactieve opstelling vertelt het verhaal achter de liedjes en hun Kempense varianten en is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen.
 
Dit initiatief vindt plaats in Hoogstraten, Kalmthout, Balen, Kasterlee, Herentals, Olen, Vorselaar, Mol, Turnhout en Geel.
 
Bekende kinderliedjes herontdekt
De tekst van veel kinderliedjes lijkt kinderlijk eenvoudig: de eendjes zwemmen in het water, het kleutertje plukt bloempjes af. Andere liedjes zingt iedereen vlot mee, maar vaak zonder te weten wát er nu precies gezongen wordt.
Projectcoördinator Tim Willekens van het overkoepelende project Kempen zingt!: “Oozewiezewooze wieze walla, kristalla… is een goed voorbeeld. Het lijkt een brabbeltaaltje, maar eigenlijk is het een verbastering van een Portugees-Creools doopliedje. En wie weet dat Hoedje van papier eigenlijk spot met de Nederlandse bezetter in de negentiende eeuw, of dat het in Witte zwanen, zwarte zwanen niet gaat om Engeland, maar om engel-land, het hiernamaals? Veel van die liedjes waren vroeger helemaal niet voor kinderen bedoeld!”
 
Kinderliedjestentoonstelling Oozewiezewatte vertelt via vijf mooi opgemaakte zuilen het verhaal achter tien bekende kinderliedjes. Dat gebeurt op verschillende niveaus: volwassenen vinden er de historische context terug, terwijl jonge kinderen zich kunnen amuseren met luisteren, kijken en knutselen. Kinderen die oud genoeg zijn kunnen ook met een werkkaart op speurtocht, op zoek naar de juiste antwoorden.
 
Een Kempense inslag
De drie Kempense erfgoedcellen Kempens Karakter, k.ERF en Noorderkempen namen het initiatief voor de tentoonstelling samen met hun collega’s uit het Meetjesland en van het Bruggemuseum. Tim Willekens: “Onze drie erfgoedcellen vormen samen met Rurant vzw en Vormingplus Kempen ook de drijvende kracht achter Kempen zingt!, het project rond volksliedjes dat we organiseren met steun van LEADER-regio’s MarkAante Kempen en Midden-Kempen beweegt. Omdat deze kinderliedjestentoonstelling ook in Kempen zingt! kadert, voorzien wij een extraatje ten opzichte van onze collega’s in Oost- en West-Vlaanderen: wij gingen voor elk van de bekende liedjes in archieven, boeken en opnames op zoek naar een leuke Kempense variant.”
 
“Omdat veel van de bekende kinderliedjes al zo oud zijn, werden ze immers generaties lang enkel mondeling overgeleverd: van ouders naar kinderen, van vriendjes naar elkaar. Zo veranderde er wel eens wat aan de originele tekst: woorden die men niet begreep werden aangepast, of er werd al eens een zinnetje weggelaten of bij verzonnen. Nieuwe liedjes werden ook vaak gemaakt op een bekende melodie, zodat je ze snel kon meezingen. Op die manier ontstaan er vaak leuke of onverwachte nieuwe versies, ook bij ons in de Kempen!”
 
Tournee door de Kempen: anderhalf jaar, 10 locaties
Met als startlocatie Hoogstraten toert de opstelling vanaf 13 juli het komende anderhalf jaar doorheen de Kempen. De kalender vindt u achteraan dit  persbericht en op www.kempenzingt.be.
 
“We wilden deze speciale tentoonstelling ook eens op ongewone plekken brengen, om kinderen én een breed publiek aan te spreken,” vertelt Tim Willekens. “Soms staat ze in een bibliotheek of museum, maar net zo goed aan de Kalmthoutse heide, bij het educatieve centrum Hidrodoe in Herentals, in een dienstencentrum waar vooral ouderen binnenwandelen, of aan het Zilvermeer in Mol.”
 
Leuk extraatje: in Hoogstraten krijgen de eerste 20 kinderen die op een weekdag de tentoonstelling bezoeken en de zoektocht oplossen, alvast een leuk cadeautje aan de balie van het dienstencentrum.